ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ

Pazarlama, ürünün üretim öncesinden  başlayıp satışı ve satış sonrası faaliyetlerini içine alan geniş kapsamlı bir  işletme faaliyetidir. Genelde tüm  gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi Türkiye?de de işletmeler pazarlamaya önem  vermemiş, onun yerine daha çok üretimle ilgilenmişlerdir. Ancak son zamanlarda  bu durum değişmekte olup büyük işletmeler yavaş yavaş modern pazarlama  tekniklerini uygulamaya başlamıştır. Pazarlama  kavramında pazarlama faaliyetleri, daha üretim yapılmadan önce başlar. Üretim  öncesi başlayan pazarlama faaliyetleri üretim yapılırken ve satıştan sonra da,  satış sonrası hizmetler şeklinde devam eder. Bütün işletmelerin ana hedefi kâr  sağlamaktır. Bununda gerçekleşmesi için iyi bir pazarlama ve perakende  faaliyetinin olması gerekmektedir. İyi bir pazarlama ve perakende satış  faaliyeti de istenen nitelikli satış elemanlarıyla gerçekleşmektedir. Gelecekte  ayakta kalabilecek ve faaliyetini sürdürebilecek işletmeler pazarlama ve  perakende satış ağını iyi kurabilen işletmeler olacaktır. Bu da yeterli eğitim  almış elemanlarla olacağından, bu alanda büyük bir istihdam oluşmaktadır. Her  işletme pazarlama yapacağı için, bu alanda eğitim görmüş elemanların iş imkânı  oldukça fazladır.

Bu okullardan mezun olanlar Meslek yüksek okullarının ilgili bölümlerine  sınavsız geçiş yaparak ön lisans düzeyinde eğitim alırlar. Ön lisans programını  tamamlayanlar ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş sınavında başarılı oldukları  takdirde alanları ile ilgili lisans programlarına geçebilirler. Lise  eğitiminden sonra ÖSYM´nin yapacağı sınav neticesinde başarılı olanlar lisans  düzeyinde eğitim de alabilirler

Pazarlama ve Perakende Alanı altında şu dallar  bulunmaktadır:

• Satış Elemanlığı
  • Sigortacılık