T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
DENİZLİ / MERKEZEFENDİ - Necla-Ergun Abalıoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ

Günümüzün iş dünyası, savaşın yerini uluslararası rekabetin, erzak ve   mühimmatın yerini mal, teknoloji ve varlıkların aldığı bir arenaya   dönüşmüştür. Başarıya ulaşmak için kullanılan stratejiler ve bunlara uygun   faaliyetlerin, yani lojistiğin önemi gittikçe artmıştır.Lojistik, 21.   yüzyılda amaca ulaşmak için tüm organizasyonu ve kaynaklarını en   uyumlu şekilde hareket ettirebilme yeteneği olarak iş dünyasının gündemine   girmiştir. Bu çerçevede satın alma, nakliye (kara, hava, deniz,   demiryolu), gümrük, sigorta, elleçleme, depolama, tedarikçi sipariş izleme,   talep tahminleri, envanter yönetimi, lojistik bilgi sistemi, yedek parça   desteği, dağıtım, iade işlemleri, üretime malzeme verme, katma değerli   işlemler (etiketleme, fiyat-barkod, paketleme, birleştirme-ayırma, müşteri   taleplerine  göre ürün hazırlama vs.), rota planlaması ve araç optimizasyonu   ile sevkiyat (yükleme ve varış zamanı planlama) gibi çok çeşitli faaliyetler   günümüzde lojistik ile eş anlamlı hale gelmiştir.Ulaştırma öğretim alanı   adı altındaki lojistik meslek dalı ürün veya hizmetlerin hedef  pazarlara   daha ekonomik ve hızlı bir şekilde ulaştırılması lojistik faaliyetlerin   özünü içermektedir. Siparişlerin alımından, mal bedellerinin tahsiline,   gümrük ve transit geçiş evraklarının hazırlanmasından depolamaya ve tüm iş   süreçlerinin hizmet ile entegrasyonuna kadar lojistik, çok geniş boyutlara   ulaşmıştır. Lojistik meslek elemanı, dağıtım, depolama, gümrükleme,   uluslararası taşımacılık (havayolu, kara yolu, deniz yolu, demir yolu,   kombine taşımacılık, kargo taşımacılığı ) hizmet sektöründe çalışma imkânına   sahiptir.
                Lojistik elemanı olmak isteyenler seçtikleri mesleği   kazandıracak eğitimi başarı ile tamamlamaları durumunda, yeterlik sınavına   girmek için eğitim ön şartını yerine getirmiş olurlar. Sınavı da   başardıklarında yönetimin belirlediği kurallar içinde göreve başlar   ve  mesleklerinde yükselirler.
                Ayrıca başarılı olarak alandan  mezun olan öğrenciler aşağıdaki  belirtilen 4 yıllık fakültelere ek  puan avantajı ile girebilme şansına sahiptirler. Bunun yanında ön lisans  programlarını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan dikey geçiş  sınavında başarılı oldukları taktirde, yukarıda bahsedilen 4 yıllık bölümlere  dikey geçiş yapabilirler.

Ulaştırma Hizmetleri Alanı altında şu dallar bulunmaktadır:

  • Lojistik  
Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 04.12.2012 - Güncelleme: 21.11.2023 13:05 - Görüntülenme: 5266
  Beğen | 26  kişi beğendi