T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
DENİZLİ / MERKEZEFENDİ - Necla-Ergun Abalıoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

REHBERLİK ÇALIŞMALARIMIZ

Okulumuza yeni başlayan 9. sınıflara yönelik bir oryantasyon programı hazırlanmakta ve bu program uygulanmaktadır. Böylece öğrencilerimiz Denizli Ticaret Meslek Lisesi´nin genel işleyiş yapısını, kurallar zincirini, yapmakla sorumlu olacağı veya katılabileceği etkinlikleri, akademik programları ayrıntılı olarak öğrenme fırsatı bulmaktadır. Yine bu programda sınıf geçme sisteminden, ileride karşılaşacağı ÖSS ‘ye yönelik temel bilgilere kadar birçok konudaki sorularına cevap bulabilmektedir. Okulun idari işleyişi,  fiziksel koşul ve olanakları hakkında da detaylı bilgi edinmiş olmaktadır.

Her yıl üniversitelerin öğrencilerimize tanıtımı amacıyla ilimizdeki Pamukkale Üniversitesi´ne   “üniversite tanıtım gezisi” düzenlenmektedir. Bu gezilerde öğrenciler üniversiteleri detaylı olarak tanıma fırsatını elde etmekte ve akademisyenler tarafından bilgilendirilerek geleceklerini şekillendirecek olan adımları atmadan önce yeterli bilgi donanımına sahip olmaktadırlar. Ayrıca bu gezilerin dışında yine seçkin bazı üniversiteler okulumuzda tanıtım seminerleri düzenlemektedir.

     Denizli Ticaret Meslek Lisesi´nde 12.sınıf öğrencilerin bir danışman öğretmeni vardır. Bu danışmanlar  öğrencilerin akademik gelişimini yakından takip ederek, aile ile yakın ve sürekli bir iletişim içinde olmakta, öğrencilerin gerçekleştireceği proje ve ödevlerde onlara yardımcı olup, her türlü sıkıntılarında yardım alabilecekleri bir kişi olarak, öğrencilerin akademik ve ruhsal gelişimlerine katkıda bulunmaktadırlar.

     Denizli Ticaret Meslek Lisesi´nde her yıl eğitim öğretim yılının ikinci döneminde bir hafta süren “kariyer günleri” düzenlenmektedir. Öğrencilerin istekleri yönünde tanıtımı yapılacak meslekler belirlenmekte, ardından alanda deneyim sahibi olan, alanına hakim akademisyenler başta olmak üzere, meslek elemanları okulumuza davet edilmekte ve mesleklerin tanıtımını yapmaktadırlar.

      Rehberlik Teknikleri

1- Otobiyografi ( Özyaşam öyküsü ) : Otobiyografi öğrencinin benlik kavramını gizli kalmış duygu ve düşüncelerini geleceğe yönelik planlarını ortaya koyması ve rahatlaması yönünden yararlı bir uygulamadır.

2- Sosyometri : Bu teknik sayesinde sınıftaki liderleri, sınıfın çok sessizlerini görmemiz mümkündür. Bu teknik sınıfın genel havasını güzel bir şekilde ortaya koyar.

3- Kimdir Bu ? : Bu teknik sosyometri tekniğinin tamamlayıcısı niteliğindedir. Öğrencilerin birbirlerini nasıl anladıkları bu teknik sayesinde mümkün olmaktadır.

4- Problem Tarama : Öğrencilerin hangi konularda problem yaşadığı bu teknik sayesinde belli olmaktadır.

5- Cümle Tamamlama : Çeşitli kelimelerin öğrenciye hatırlattıklarına bakılır. Verilen kelimelerin olumsuz tamamlanması o konulara eğilmemiz gerektiği konusunda bize ipucu verir.

6- Başarısızlık nedenleri anketi : Ders başarıları düşük olan öğrencilerin ders başarılarını düşüren nedenleri belirlemek amacıyla uygulanmaktadır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 11.12.2012 - Güncelleme: 21.11.2023 13:11 - Görüntülenme: 508
  Beğen | 0  kişi beğendi